Ostoros kalács

A tökéletes kalácstészta: finom, puha, és omlós.


Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 tojássárgája
3 evőkanál napraforgóolaj
5 dkg kirstálycukor
400 ml langyos tej
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
+ 1 db tojás a kenséhez


Krém.
6 dkg margarin
18 dkg kristálycukor
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Az élesztőt langyos cukrozott tejbe morzsolom, felfutatom. Ráöntöm a lisztre, és a többi hozzávalóval összedolgozom.
A tésztát kb. 50 perc alatt meleg helyen duplájára kelesztem.
Ez idő alatt elkészítem a tölteléket: a cukrot a vajjal vízgőz fölött felolvasztom, belekeverem a kakaóport.
A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítom, és hat egyforma részre osztom.
Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtom, vékonyan megkenem a krémmel, mindegyik rövidebbik oldalát ujjnyi vastagságban visszahajtom, majd a hosszanti oldalánál fogva feltekerem, és összefonom (hármas fonás).
Az így kapott tésztákat sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe teszem, kb. 15 percig pihentetem, a tetejüket megkenem felvert tojással, és előmelegített sütőben kb. 180 fokon úgy 35 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések: